Over ons

NOGAT B.V. (Northern Offshore Gas Transport) transporteert sinds 1992 aardgas vanuit verschillende locaties in het Nederlandse deel van de Noordzee, via een eigen onderzees pijpleidingsysteem, naar het onshore gasbehandelingsstation in Den Helder.

Het pijpleidingsysteem loopt vanaf productieplatform F3-FB in blok F3 via een 24” pijpleiding naar platform L2-FA in blok L2 blok. Van daar wordt het aardgas verder getransporteerd via een 36” pijpleiding naar het gasbehandelingsstation in Den Helder, alwaar het gas op specificatie wordt gebracht.

Het pijpleidingsysteem op het Deens continentaal plat is via de Tyra West - F3 pijpleiding aangesloten op de Nogat-pijpleiding. Deze 100-kilometer lange onderzeese aardgaspijpleiding verbindt het Deens continentaal plat met het Nederlands continentaal plat en vergemakkelijkt zo de export van Deens gas naar Noordwest-Europa.

Ook het pijpleidingsysteem op het Duits continentaal plat is verbonden met het Nogat-pijpleidingsysteem en wel door de A6-F3 aansluiting. Deze 20“ onderzeese pijpleiding heeft een totale lengte van 118 kilometer.

 

Wie We Zijn

Onze aandeelhouders

 

Onze Pijpleidingen

Feiten & Cijfers

Totale lengte aan pijpleidingen +/- 264 km
Totale capaciteit pijpleidingen +/- 32 million Nm³ a day
Jaarlijkse gasdoorzet +/- 3.6 billion Nm³
Terminal capaciteit Treatment:
36 million Nm³ gas a day
200 to 300 m³ condensate a day
Behandelingsproces Joule Thomson valve
Systeembeschikbaarheid Gemiddeld 99,9% in de afgelopen jaren
 

NOGAT

Historie

In 1987 werd een groot gasveld ten noorden van Den Helder ontdekt. Naar aanleiding van een uitgebreide studie van ELF Petroland (het huidige Total E&P Nederland B.V.) en NAM B.V. werd samen met EBN besloten tot de bouw van het 264 kilometer lange Nogat-pijpleidingsysteem.

Productieplatformen van diverse olie- en gasbedrijven werden met het systeem verbonden, waarna het gebruik van de pijpleiding in 1992 echt op gang kwam. In 2000 heeft Wintershall een pijpleiding vanaf het Duits Continentaal Plat aangesloten op NOGAT en in 2004 werd door Maersk hetzelfde gedaan voor velden op het Deense continentale plat.

In 2008 heeft GDF SUEZ E&P Nederland B.V. de belangen van NAM in NOGAT en de algemene bedrijfsvoering van het systeem overgenomen. De dagelijkse bedrijfsvoering van de GBI in Den Helder, onderdeel van het NOGAT systeem, wordt nog door NAM in opdracht van NOGAT uitgevoerd.

1989

Oprichting Northern Offshore Gastransport B.V. (NOGAT B.V.)

1990

Aanvang van de bouw van de gasbehandelingsinstallatie bij Balgzand en het leggen van de 36” pijpleiding en 24” pijpleiding van platform F3-FB naar de terminal.

1992

Start van gastransport vanaf het productieplatform F3-FB naar het gasbehandelingsstation in Den Helder.

2000

Aansluiting NOGAT extensie naar Duits Continentaal Plat en transport van Duits gas.

2004

Pijpleiding vanaf Deens Continentaal Plat met het Tyra platform wordt voltooid en eerste gas vanuit Denemarken wordt getransporteerd en behandeld.

2008

GDF SUEZ neemt belang in NOGAT en de bedrijfsvoering van NAM over.

2009

Lundin Petroleum BV verkoopt belang aan Centrica Production Nederland BV.

2010

GDF SUEZ neemt een deel van de Total belangen over.

2013

PGGM neemt een deel van de belangen van GDF SUEZ over.

2015

GDF SUEZ wordt ENGIE.

2018

ENGIE wordt Neptune Energy.

A12-CPP PETROGAS

Het A12-veld bevindt zich in blok A12 op ongeveer 280 kilometer ten noorden van Den Helder en is de eerste fase van de meerfase-ontwikkeling van ondiepe gasvelden in de A & B-blokken van het Nederlandse deel van het continentale plat.

F3-FA CENTRICA

Centrica's F3-FA zelfinstallatieplatform (ZIP) is het grootste in zijn soort.